Genealogie Voswinkel, De Kruijff en aanverwante families

Genealogie Voswinkel, De Kruijff en aanverwante families

Josijntge Aedriaens Vinck

Geboren
Overleden voor 10-05-1656
Getuige bij
Vader
Moeder
Partner Adriaen Lenaerts van DamAdriaen Lenaerts van Dam
∞ Josijntge Aedriaens Vinck, 2 kinderen
Huwelijk
Kinderen
  1. Maritgen van DamMaritgen van Dam
    * ± 1585
    † < 1620
    ∞ Abraham Balde, 01-07-1607 Rotterdam, ZH, 2 kinderen
  2. Leendert van DamLeendert van Dam
    * < 1589
    [] 02-10-1639 Rotterdam, ZH
    ∞ Heijltge Adriaens van Driel, 01-02-1628 Rotterdam, ZH, 4 kinderen
Partner Daniel Cornelis van NaschDaniel Cornelis van Nasch
† < 03-02-1639
∞ Lijsbet Claes
∞ Josijntge Aedriaens Vinck, 10-12-1589 Rotterdam, ZH, 3 kinderen
Huwelijk
Ondertrouw 10-12-1589 Rotterdam, ZH Scan
Kinderen
  1. Abraham van NaschAbraham van Nasch
    * ± 1600 Rotterdam, ZH
    ∞ Jannetge Saverij, 04-05-1625 Dordrecht, ZH, 3 kinderen
    ∞ Lijsbeth van der Marel, 09-05-1634 Rotterdam, ZH, 5 kinderen
  2. Jacob van NaschJacob van Nasch
    * ± 1605
    ∞ Anneke Jacobs Martens, 01-09-1630 Rotterdam, ZH, 3 kinderen
  3. Isaack van NaschIsaack van Nasch
    * ± 1610
    ∞ Margarita Muijlwijck, 28-06-1637 Rotterdam, ZH
Aktesoort: testament
Datum: 02-10-1647
Notaris: Adriaan Kieboom
Archief: ONA Rotterdam
Inventarisnummer: 153
Aktenummer/Blz.: 607/864

Josijntge Adriaens, laatst weduwe van Daniel van Nasch, ziek zijnde, herroept haar testamenten gepasseerd op 30-05-1646 bij notaris Arent van de Graeff en op 31-10-1646 bij deze notaris gepasseerd.
Er mag niet vergeleken worden wat haar kinderen reeds genoten hebben, zoals bv. bij het aangaan van een huwelijk.
Zij legateert aan Janneken, dochter van Abraham van Nasch haar onderhoud dat zij reeds heeft ontvangen en nog zal ontvangen tot aan haar huwelijk of meerderjarigheid volgens het testament opgemaakt te Dordrecht op 27-11-1632 bij notaris Sebastiaen van der Graeff door haar ouders Abraham van Nasch en Janneken Saverij.
Tevens legateert zij aan Janneken nog 1.000 pond op voorwaarde dat zij zich voorbeeldig gedraagt en dit bedrag moet door haar vader tot haar 25e jaar of eerder huwelijk belegd worden.
Zij legateert aan haar dienstmaagd Annitge Jans indien zij nog in dienst is 120 pond, de armen van de diakonie van de Grote Kerk, het weeshuis en het Gasthuis elk 50 pond.
Zij benoemt tot erfgenamen haar 3 zonen Abraham, Isaacq en Jacob van Nasch, de kinderen van haar overleden dochter Maritge Adriaens en de kinderen van haar zoon Leendert Adriaensz van Dam elk voor 1/5e part.
Het deel van Abraham van Nasch moet buiten de gemeenschap blijven van hem en zijn tegenwoordige vrouw Lysbet Jans van der Meer of haar nakomelingen behalve wanneer blijkt dat Maertge Adriaens, de moeder van Lysbet Jans van der Meer in haar testament heeft bepaald dat bij vooroverlijden van haar dochter Abraham van Nasch een kindsgedeelte ontvangt dat hij hun huwelijksvoorwaarden aan zijn vrouw heeft toebedeeld.
Zij wenst dat de 2 landen, het ene genaamd de Dalem groot 6 morgen en 1 1/2 hond en het andere genaamd de Hoogen Oort groot 5 morgen met de grienden, liggende in de Groote Lint en de 2 huizen en erven, het ene genaamd de Sint Nicolaas staande aan de noordzijde van de Middeldam binnen deze stad en het andere genaamd de Moyses staande aan de Oostzijde van de Westewagenstraet, waarin Anneken, Aeltge en Maycken Jongtijs met hun drieen 5/54e part en Aeltge Daniels of Cornelis Cornelisz Buijs de oude voor 1/18e part of tezamen 4/27e part eigenaren zijn, verkocht kunnen worden mits de erfgenamen een optie tot koop zullen hebben.
Zij benoemt tot voogden: Heyltge Adriaens van Driel, weduwe van de voorn. Leendert van Dam en Adriaen Balde.
Aktesoort: attestatie of verklaring
Datum: 08-09-1657
Notaris: Isaac Dz. Troost
Archief: ONA Rotterdam
Inventarisnummer: 542
Aktenummer/Blz.: 269/350

Jannetge (Janneken) van Nasch, ongehuwde dochter van 30 jaar, en Annetge Jans Blom, 41 jaar, thans vrouw van Nicolaes Stoffelsz van der Ruycht, meester metselaar, verklaren op verzoek van Adriaen Balde, dat zij meer dan 20 jaar bij wijlen Josijna Adriaens Vinck, weduwe van Daniel van Nasch, hebben gewoond. Bij het Hof van Holland loopt een proces door genoemde Balde tegen Abraham van Nasch c.s., waarbij 2 posten van 797 en 1540 gulden, waarbij Jannetge en Annetge betrokken zijn, in het geding zijn. Deze bedragen zijn door Balde voor rekening en op verzoek van zijn grootmoeder Josijna voorgeschoten. Josijna heeft vaak geklaagd dat zij geldgebrek had.
Aktesoort: arbitrage
Datum: 21-02-1659
Notaris: Leonard van Zijl
Archief: ONA Rotterdam
Inventarisnummer: 459
Aktenummer/Blz.: 216/379

De navolgende personen hebben een geschil over legaten vermaakt door Josijntgen Adriaens Vinck, in haar leven laatst weduwe van Daniel van Nasch. Zij besluiten de kwestie ter arbitrage voor te leggen. De kwestie betreft onder andere een legaat bestaande uit een deel van een huis en erf, genaamd 'De Mosis', staande aan de oostzijde van de Westwagenstraat.

De betreffende personen zijn:
- Abraham van Nasch

- Isack van Nasch, wonende te Amsterdam, zoon van Daniel van Nasch en Josijntge Adriaensdr; mede in hoedanigheid als voogd van de kinderen van Leendert van Dam; alsmede als gemachtigde van Daniel van Nasch, meederjarig en ongehuwd, konvooimeester en ontvanger van Hollands licent te Middelburg, zoon van Jacob van Nasch, die een zoon was van Josijntgen Adriaens Vinck; en ten slotte als oom en voogd van de kinderen van Pieter Balten, zoon van Maertgen Adriaens, die een dochter was van Josijntgen Adriaens Vinck.

- Jeremias Gijsbertsen van den Velde, gehuwd met Maertgen Pieters, dochter van Pieter Balten.

- Casparus Pipardus, dominee te Drunen in de meierij van Den Bosch, als wettige man en voogd van Josijna van Dam, en als gemachtigde van Dieuwertje van Dam, ongehuwde dochter wonende te Heusden, beiden dochters van wijlen Leendert van Dam, die een voorzoon is geweest van Josijntge Adriaens Vinck.

- Johan Barentsoon Cop, als gehuwd zijnde met Josijna van Nasch, die mede een dochter en erfgenaam is van wijlen Jacob van Nasch, die een zoon was van Josijntge Adriaens Vinck.

- Gerard Brantwijck, wonende te Dordrecht, als gemachtigde van Willem de Beveren, raad en rentmeester-generaal van zuid Holland, alsmede voogd van de minderjarige kinderen van Jacob van Nasch.

- Adriaen van Berckel, rentmeester van het gasthuis en pesthuis, als gemachtigde van de weesmeesters vanwege de nagelaten kinderen van wijlen Leendert van Dam, waarvan Heijltgen Adriaens van Driel de moeder is.

- Reijnier Borremans als gemachtigde van de weesmeesters vanwege de nagelaten kinderen van Pieter Balde, waarvan Geertruijt Goverts de moeder was.

- Jannitge van Nasch, dochter van Abraham van Nasch (als erfgename van wijle Adriaen Balde?)

Genoemd wordt nog:
- Een testament van Abraham van Nasch en Jannetgen Saverij, gemaakt te Dordrecht bij notaris Sebastiaen van der Graeff.

Arbiters zijn: Barnard Zwaerdecroon, rentmeester van Schieland, en Hugo de Roij, advocaat.